Budapest-Kőbányai Evangélikus Egyházközség
 
1%

1%

 
Menü
Budapest-Kőbányai Evangélikus Egyházközség
Kápolna Színpad
 

Kápolna Színpad

Hunyady Sándor: Lovagias ügy

Hunyady Sándor(1890-1942) Bródy Sándor az író-újságíró és Hunyady Margit kolozsvári színésznő véletlen találkozásának szerelemgyermeke, neve a két szülő nevéből kombinálódott csakúgy mint tehetsége. 39 évesen kezd először írni és azonnal fergeteges sikerrel. A Lovagias ügy már többedik darabja 1935-ben került bemutatásra a Pesti Színházban Kabos Gyula, Gombaszögi Ella, Ráday Imre és Muráti Lili főszereplésével, a nagy közönség sikerre való tekintettel darabból azonos szereplőkkel film is készült.

Az idősödő főkönyvelő, Virág úr reménytelenül és a maga módján esetlenül szerelmes kissé molett titkárnőjébe, Gizikébe, aki viszont az érdek körébe tartozó más férfiakkal tart fenn kapcsolatot és persze a cégtulajdonos könnyelmű, nőcsábász unokaöccsébe, Paliba is szerelmes aki azonban máshol érdekelt. Az irodában nézeteltérés jön létre egy félreértett elcuppant puszi miatt és a dolgok odáig fajulnak, hogy egy drámai pillanatban Pali felpofozza Virágot, aki a főnöktől elégtételt követel. Salgó, a főnök hajthatatlan, Virágnak mennie kell,és így családja egzisztenciája komoly veszélybe kerül. A becsületsértések miatt az ügy igazi lovagias üggyé válhat. Vajon lesz-e ereje Virágnak párbajozni, vagy van más megoldás is? Mi lesz Virág családjával, felnőtt leányával Babával? Hunyady a rá jellemző humorral és bájjal szerelmi történetet formál és a szeretet erejével oldja meg a kibékíthetetlennek látszó ellentétet.

Az Öregmalom Színtársulatról: A társulat 2001-ben jött létre Dunaalmáson egy középkori malom teraszán rendezett baráti összejövetel kapcsán, mikor is néhány színház szerető irodalmat kedvelő ember összefogott és elhatározták, hogy műkedvelő színi előadásokat fognak rendezni saját maguk és szűkebb környezetük szórakoztatására. Az első előadásra egy év múlva került sor amikor is Nádassy László és Rejtő Jenő Jutalomjáték c. darabját adtuk elő először a malom teraszán a baráti körnek, majd a sikerre való tekintettel a falu kérésének eleget téve a dunaalmási művelődési házban is a falú érdeklődő közönsége előtt. Ezt követte egy komáromi előadás, majd egy újabb színdarab bemutatója. Theodore Mouche Pezsgős vacsora c. darabja.

Thorton Wilder Házasságszerző című színdarabját a híres musical-el összedolgozva adtuk elő a Hello Dolly-t. Ezt Molnár Ferenc Doktor Úr című bohozata követte. 3 éve Vaszary Gábor Bubus c. darabját adtuk elő nagy sikerrel., majd Csathó Kálmán Lilla c darabját az eredeti helyszínen Dunaalmáson Csokonai Lillájának házában , amely most művelődési ház. 10 éves jubileumunkon felújítottuk az első előadásunkat a Jutalomjátékot.

Előadásainkkal különböző művelődési házakban léptünk fel, Dunaalmáson kívűl: Komáromban, Tatán, Almásfűzítőn, Balatonföldváron, és Pesthidegkúton a Klebersberg Kúnó Művelődési Házban.

A színtársulat tagjai között vállalkozók, vegyészmérnök, orvosok, gyógyszerész, rádió riporter, közgazdászok találhatók.. mindenki a szabadidejéből áldoz a próbákra és előadásainkat mindig mi finanszírozzuk, belépődíjat nem szedünk, az önkéntes adományokat, az illetékes művelődési ház, vagy a falú céljaira adjuk.

Nagy segítséget jelentett számunkra korábban, hogy a jelmezek, parókák, hanganyagok stb. vonatkozásában segítséget kaphattunk az Operháztól az Operett Színháztól és a Játékszíntől.

Entz László Az Öregmalom Színtársulat rendezője

Társoldalak
A gyülekezet rövid története
Állandó alkalmaink
Aktuális alkalmaink
ALAPÍTVÁNYUNK
Testvérgyülekezeteink
Hírlevelünkből
Imaórák megújulásért
Országút Színjátszó Társulat
Az erdélyi reformáció nyomában - 2017
 
Képek

Meglepetés színház
 
© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003.
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster